Borsjtj (rödbetssoppa)


Det här är en vegansk variant på den traditionella rödbetssoppan borsjtj. Borsjtj kan tillagas på många olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att rödbetor utgör basen i soppan.

Rödbetan är en fantastisk rotfrukt som är full av antioxidanter och som också innehåller nitrat. Nitraten fungerar som ett superämne som förser musklerna med syre, vilket gör att rödbetan ofta har använts för att förbättra uthålligheten exempelvis bland konditionsidrottare. Rödbetor sänker dessutom blodtrycket och innehåller massvis av fibrer och vitaminer.

Borsjtj (rödbetssoppa)

Borsjtj (rödbetssoppa)

Receptet ger 4 portioner.

Ingredienser

• 4 stora rödbetor
• 2 gula lökar
• ½ rotselleri
• 4 morötter
• 1-2 liter vatten
• 1 msk äppelcidervinäger
• salt & peppar
• 1 knippe persilja

Gör såhär

1. Skala och hacka alla grönsaker i mindre bitar. Lägg allt i en gryta och häll på så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna.

2. Salta och peppra efter smak och tillsätt även äppelcidervinäger.

3. Koka upp samtliga ingredienser och sänk sedan värmen. Lägg på ett lock och småkoka i cirka 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

4. Finhacka persiljan och tillsätt denna.