Linsgryta med koriander
Det här är en värmande och kryddig linsgryta som piggar upp i höstmörkret. Med kryddor som curry, malen koriander och chiliflakes får grytan sin heta smak. Brytningen med lime och färsk koriander ger en exotisk och frisk rätt som för en billig peng känns lyxig i vardagen.
Linsgryta med koriander
Receptet ger 4 portioner.
Ingredienser
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 potatisar
• 1 stor morot
• 2 ½ dl röda linser
• 2 msk rapsolja
• 2 tsk curry
• 1 tsk malen koriander
• ½ tsk chiliflakes
• 1 liter vatten
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1 lime
• salt
• 1 kruka koriander
Gör såhär
1. Hacka lök och vitlök.
2. Tärna potatisarna och skiva moroten.
3. Skölj de röda linserna.
4. Riv skalet av limen och pressa ut saften.
5. Fräs lök och vitlök mjuka i oljan. Tillsätt de torkade kryddorna och fräs i ytterligare några minuter.
6. Tillsätt potatis och morot och fräs ytterligare någon minut.
7. Häll i vatten och tillsätt buljong. Tillsätt även de sköljda linserna.
8. Koka soppan i cirka 15-20 minuter, tills linserna och rotsakerna är mjuka.
9. Tillsätt limeskal och limesaft. Smaka eventuellt av med lite salt.
10. Blanda i koriandern precis före servering.