Morotsgröt med mandelsmör och kokoschips
Denna morotsgröt är en lite speciell variant av havregrynsgröt där man har tillsatt morot, kardemumma och kanel. Det ger en väldigt härlig smak som påminner lite om morotskaka. Om du helt vill utesluta gluten finns det speciella havregryn för det. Vår favorit är dessa från Urtekram, men även märket Semper erbjuder glutenfria havregryn som brukar gå att hitta på den vanliga ICA-butiken.
Vi toppar gröten med mandelsmör, rostade kokoschips, banan, kiwi och färska fikon. Mandelsmör går att göra själv, men finns också att köpa färdigt. Vi använder det här mandelsmöret från Kung Markatta. Rostade kokoschips finns ofta att köpa i en välsorterad livsmedelsbutik, men går också att beställa online härifrån.
Morotsgröt med mandelsmör och kokoschips
Receptet ger 1 portion.
Ingredienser
• 1 dl havregryn
• 1 dl riven morot
• 2 ½ dl vatten
• 1 krm salt
• 1 krm kardemumma
• 1 krm kanel
• ½ krm vaniljpulver
• en liten näve rostade kokoschips
• 2 msk mandelsmör
• valfri frukt, t.ex. banan, kiwi och färska fikon
Gör såhär
1. Koka upp havregryn, morot, vatten och kryddor i en kastrull. Låt koka ihop på medelvärme och rör om då och då tills gröten känns klar.
2. Ta från värmen. Om du önskar extra protein kan du röra i ett ägg i gröten.
3. Blanda ut mandelsmöret med en tesked vatten och ringla över gröten.
4. Servera med kokoschips och valfri färsk frukt, t.ex. banan, kiwi och fikon.