Recension: Vegansk matkasse från Årstiderna


Årstiderna erbjuder Sveriges enda helt ekologiska matkassar. Nu har de lanserat en helt vegansk matkasse med fyra måltider för två personer. Vi har testat denna matkasse och här följer vårt omdöme!

Råvaror

Råvarorna som levererades var jättefina och helt utan anmärkning. Vi fick massvis av färska, ekologiska grönsaker och kryddor. Det märktes tydligt att samtliga recept verkligen baserades på grönsaker, vilket vi tycker är otroligt positivt. Grönsaksbuljongen som medföljde var även den ekologisk och utan tillsatser.

Årstidernas veganska matkasse

Det märks att Årstiderna satsar stort på sina råvaror. De erbjuder även ett flertal lådor/kassar med enbart frukt och grönsaker som man kan få hemlevererat, fantastiskt! Bland annat har de en juicelåda, där man får ingredienser och recept till tre olika juicer. Vi blir omedelbart sugna på att testa fler av deras produkter!

Annons för HelloFresh

Recept & tillagning

Under veckan lagade vi följande fyra rätter:

  1. Gröna bönor i röd kokoscurry med fullkornsris och salladslök
  2. Okonomiyaki med hoisinsås och rissallad
  3. Pumpapolenta med auberginesauté, tomater och snabbsyltad rödlök
  4. Hemmagjorda tacos med svarta bönor, marinerad svamp och salsa

Årstidernas veganska matkasse

De fyra olika måltiderna var alla väldigt spännande rätter. Tre av maträtterna utmärkte sig på så vis att de kom med helt nya utmaningar med sådant som vi aldrig tillagat förut. Exempelvis rätten ”okonomiyaki” – en japansk grönsakspannkaka med topping – men också de hemmagjorda majstacosen som tillagades av polenta.

Lite otydliga recept

Recepten var tyvärr lite röriga och inte alltid helt lätta att förstå. Ofta är man vad vid att få tillagningsinstruktioner i en numrerad lista, steg för steg. Årstiderna skriver i stället ut tillagningsinstruktionerna i löpande text under rubriker. Det gör att man ibland tappar bort sig i tillagningen och det blir otroligt viktigt att läsa igenom hela receptet innan man påbörjar matlagningen.

Ibland saknar man också angivelser för hur man ska gå tillväga och får freestyla lite själv. Exempelvis anges det inte hur många grönsakspannkakor det beräknas bli av okonomiyaki-smeten, vilken storlek de ska ha i diameter eller hur tjocka de ska vara. Det kanske inte behövs om det är vanliga pannkakor man tillagar, men när man lagar en helt ny maträtt som man aldrig har hört talas om förut, vill man gärna få all hjälp man kan få. Detta försvåras också av faktumet att det inte finns några bilder på maträtterna i recepten. Det tror vi hade underlättat fantastiskt mycket!

Proportioner och portionsstorlek

Proportionerna i recepten känns tidvis lite felaktiga. Vi fick massvis med ris och spetskål över från rätt nummer 2 och jättemycket svarta bönor och salsa över från rätt nummer 4. I andra vegetariska matkassar vi har testat har vi ibland upplevt att portionerna är små och att man får gå hungrig. I den här matkassen är portionerna stora och vi blir alltid mätta av maten, vilket är väldigt positivt!

Gott och spännande

På det stora hela har vi blivit överraskade av hur god maten har varit. Alla rätter har varit både smakrika och spännande! Vår stora favorit blev dock okonomiyakin.

Okonomiyaki

Tidsåtgång

På de flesta recepten har Årstiderna angivit en ganska sparsam tidsåtgång. Samtliga recept låg inom intervallet 35-45 minuter i tillagningstid. Det må så vara att själva tillagningstiden ligger där någonstans, men man får räkna med att det tar längre tid än så med förberedelser. Det är mycket grönsaker som ska hackas och samtliga recept innehåller ungefär fem moment, vilket är ganska tidskrävande. Om man bara är en person som lagar maten får man räkna med att det kan ta upp mot två timmar att bli klar. Om man är två som arbetar i köket kan man eventuellt klara sig på en eller en och en halv timme.

Tacosrätten på bilden här nedan var en av de som tog längst tid att tillaga. Receptet bestod av många moment där man bland annat både gjorde sötpotatis-pommes och bakade eget tortillabröd på majspolenta.

Hemmagjorda tacos

Annons för Middagsfrid

Ingredienser & nyttighet

Samtliga rätter passar alldeles utmärkt att äta om man följer en ”clean eating”-diet eller en detox. Det enda undantaget är att rödlöken i rätt 3 & 4 snabbsyltas i sockerlag, vilket kanske går emot en om man vill äta helt sockerfritt. Det går dock att utesluta rödlöken om man så önskar, eller att helt enkelt servera den osyltad. Vid tillagningen av okonomiyakin skrivs det ut i receptet att man kan använda antingen vetemjöl, rismjöl eller bovetemjöl i tillagningen, så här går det fint att välja glutenfritt.

Pris

Den veganska matkassen för 4 dagar och 2 personer kostar 449 kronor. Om man slår ut det på antal rätter blir det cirka 56 kronor per portion. Med tanke på hur fina råvaror och hur spännande mat man får är det inte särskilt dyrt. Portionsstorlekarna är stora och dessutom är ju allting ekologiskt!

Det enda man behöver ha hemma i skafferiet var sådant de flesta har: olivolja, havssalt, svartpeppar, mjöl (vetemjöl, rismjöl eller bovetemjöl), vinäger, socker och eventuellt rostad sesamolja (kunde uteslutas). Det tillkommer alltså ingen större extra kostnad ifall man behöver komplettera med något.

Sammanfattning

Vi är väldigt nöjda med den veganska matkassen från Årstiderna! De vackra råvarorna och de spännande recepten ger ordentligt med matinspiration och matglädje. Det som drar ner det slutgiltiga omdömet något är att recepten är lite röriga och att de många momenten i matlagningen är ganska tidskrävande. Vill man få motivation och inspiration och är beredd att satsa lite mer på matlagningen passar Årstidernas matkasse alldeles utmärkt!

Plus

+ Fräscha råvaror
+ Ingen komplettering behövs
+ Roliga recept som man inte har lagat tidigare
+ Testa nya råvaror
+ Man blev alltid mätt

Minus

– Tidsuppskattning för tillagning
– Många moment
– Inga bilder på maten
– Tveksamma proportioner


Betyg

4 av 5