Mungbönssoppa

Receptet ger 4 portioner.

Mungbönssoppa är en soppa med ayurvediska egenskaper och kryddor som hjälper till med matsmältningen. Mungbönorna ger gott om protein till måltiden och gör att man känner sig mätt länge. Denna måltid är tillagad med ghee som är ett klarat smör som ofta används i indisk matlagning. Ghee tål höga temperaturer och är således optimalt för matlagning, då det inte ombildas till skadliga fetter vid hög värme. Ghee kan man antingen göra själv, eller köpa färdigt. Vår favorit av de färdiga sorterna är Kung Markattas ghee som finns i välsorterade mataffärer. Här kan man även beställa Pukkas variant.

 Ingredienser

  • 1,5 dl torra mungbönor (dessa blötläggs minst 8 timmar)
  • 1 liter vatten
  • 1 färsk chili
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1 msk ghee
  • 1 ½ tsk hel kummin
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk garam masala
  • 1 näve färsk koriander

Gör såhär

1. Blötlägg mungbönorna, helst över natten eller över en dag, men minst 8 timmar.

2. Skölj bönorna noga.

3. Koka upp bönorna i vattnet och ta bort det vita skummet som bildas med en slev.

4. Finhacka chilin och tillsätt denna. Tillsätt även gurkmejan.

5. Låt bönorna koka under lock i cirka 30 minuter, eller tills de är helt mjuka.

6. Värm ghee i en kastrull. Tillsätt kumminen och fräs den under omrörning tills den har fått lite färg.

7. Häll i ghee- och kumminblandningen i bönsoppan.

8. Tillsätt den rivna koriandern och garam masalan.

9. Blanda väl och salta efter smak.

10. Garnera med hackad koriander före serveringen.