Fasolada (grekisk bönsoppa)

Fasolada är en traditionell grekisk bönsoppa med smaker som för tankarna till medelhavet. Den går snabbt att svänga ihop och fungerar utmärkt som matlåda. Med stora vita bönor som mättar och riktiga, fräscha tomater, får du en supernyttig måltid som du står dig bra på. Färsk basilika lyxar till måltiden lite extra!

FasoladaFasolada

Fasolada (grekisk bönsoppa)

Receptet ger 4 portioner.

Ingredienser

• 1 burk eller tetra (400 g) stora vita bönor
• 1 st gul lök
• 1 st vitlöksklyfta
• 2 msk olivolja
• 2 msk tomatpuré
• 2 grönsaksbuljongtärningar
• 1 l vatten
• 2 st tomater
• salt & peppar
• färsk basilika

Gör såhär

1. Skölj bönorna under rinnande vatten, använd gärna en sil eller ett durkslag.

2. Skala och hacka lök och vitlök.

3. Fräs lök och vitlök i olivolja.

4. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare en halv minut.

5. Tillsätt vatten och grönsaksbuljongtärningar och låt puttra i 10 minuter.

6. Kärna ur tomaterna och skär dem i mindre bitar.

7. Tillsätt tomater och bönor och låt koka upp.

8. Smaka av med salt och peppar.

9. Servera med färsk basilika!