Ugnsbakad aubergine med linssallad


Receptet ger 4 portioner.

Ugnsbakad aubergine är en riktig delikatess som här serveras med en lins- och brysselkålssallad och granatäpplekärnor. Om man inte tycker om aubergine, kan man även prova göra samma recept med portobellosvamp!

Ingredienser

Bakad aubergine:

  • 4 st auberginer (små till medelstora)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk havssalt

Sallad med linser och brysselkål:

  • 2½ dl linser (av valfri sort, t.ex. belugalinser)
  • ½ tesked havssalt
  • 400 g brysselkål
  • en näve persilja
  • 1 st citron
  • 4 tsk olivolja
  • 2 tsk honung
  • 1 st granatäpple

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela auberginerna på längden i två halvor. Lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form.
  3. Häll olivolja över halvorna (alternativt gnugga på ghee eller kokosolja) och krydda med paprikapulver och salt.
  4. Ugnsbaka auberginen i ugnen ca 40-45 minuter (beroende på ugn och storlek på auberginerna). De är färdiga när de är helt genombakade och mjuka inuti. Medan auberginerna är i ugnen kan du förbereda salladen.
  5. Skölj linserna noga. Lägg dem i en kastrull och tillsätt fem dl vatten och salt. Lägg på ett lock och låt koka upp. När linserna kokar, sänk värmen och låt dem sjuda i ca 20 minuter eller tills de mjuknat.
  6. Koka upp vatten i en stor kastrull. Rensa brysselkålen, ta bort de yttersta lagren och strimla den fint med en vass kniv.
  7. Lägg i den strimlade brysselkålen i det kokande vattnet och blanchera dem i en minut. Häll av dem i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt dem rinna av.
  8. Förbered dressingen genom att vispa ihop citron, olivolja, persilja och honung i en liten skål.
  9. Lägg över linser och brysselkål i en stor salladsskål. Häll över dressingen och blanda samman alla ingredienser.
  10. Ta ut auberginerna från ugnen och lägg upp lite sallad på varje halva. Garnera med granatäpplekärnor.