Golden milk
Golden milk är en varm dryck som i huvudsak innehåller gurkmeja och valfri växtbaserad mjölk (t.ex. mandelmjölk, havremjölk eller sesammjölk). Med kryddor som kardemumma, kanel och ingefära påminner drycken om chai latte men är en avsevärt nyttigare variant som du kan avnjuta med gott samvete. Gurkmejan har en mängd hälsofördelar. Den ultimata effekten får du om du tillsätter lite svartpeppar, något som har en katalyserande effekt på gurkmejans aktiva substans: kurkumin.
Tillagningen av golden milk sker i två steg. Först förbereder du en slags pasta som tillagas på gurkmeja och vatten. Pastan kan sedan förvaras i kyl eller frys och plockas fram vid behov. Pastan är hållbar i minst ett par veckor. En sats pasta räcker till många serveringar.
Om du gillar golden milk och vill tillaga det ofta, kan vi tipsa om att köpa ett storpack gurkmeja i stället för de mindre kryddförpackningarna som finns i butikens vanliga kryddhylla. Det blir otroligt mycket mer prisvärt. Ett sådant storpack finns bland annat att köpa online här.
Tips! Om du vill frysa in pastan kan du göra detta i en form för iskuber. Då ökar hållbarheten samtidigt som du får en behändig portionsstorlek (en kub motsvarar cirka två portioner).
Golden milk
Ingredienser
STEG 1: Golden milk-pasta
• ½ dl gurkmeja
• 1 dl vatten
STEG 2: Golden milk (2 portioner)
• 2 tsk golden milk-pasta
• 5 dl växtbaserad mjölk (t.ex. mandelmjölk, havremjölk eller sesammjölk)
• 1 tesked kokosolja
• 1 knivsudd svartpeppar (malen)
• kardemumma
• kanel
• ingefära (malen)
• honung (kan uteslutas)
Gör så här
STEG 1: Golden milk-pasta
1. Häll vattnet i en liten kastrull.
2. Tillsätt gurkmeja.
3. Värm upp på svag till medelhög värme under omrörning.
4. Fortsätt att röra om och tillsätt mer vatten om pastan blir för tjock.
5. Efter tio minuter är pastan klar och kan hällas över i en liten skål.
6. Låt pastan svalna och ställ in i kylen.
STEG 2: Golden milk
1. Häll upp mjölken i en kastrull.
2. Tillsätt golden milk-pasta och kokosolja.
3. Tillsätt kryddor efter smak.
4. Värm upp mjölken under omrörning.
5. Efter cirka fem minuter är mjölken redo att servera.