Morotssoppa med tomat och kokos
Den här morotssoppan är färgstark, varm, len och krämig. Den är jättegod, billig och går utmärkt att frysa in! Den serveras också med en uppfriskande majstopping. Passa gärna på att laga den här soppan under sensommar och tidig höst när det är säsong på morötter. Då smakar de som allra bäst!
Morotssoppa med tomat och kokos
Receptet ger 4 portioner.
Ingredienser
Morotssoppa
• 1 msk kokosolja
• 1 st gul lök
• 2 st vitlöksklyftor
• 1 tsk gurkmeja
• 6 st stora morötter (eller 10 st mindre), skivade
• 1 burk (400 g) plommontomater eller 5 st färska tomater
• vatten, tillräckligt mycket för att täcka
• salt & peppar
• 1 burk (400 g) kokosmjölk
Majsceviche
• 1 msk kokosolja
• 400 g ekologisk fryst majs
• 1 kruka persilja
• 1 lime
• 1 msk olivolja
• salt & peppar
Gör såhär
Morotssoppa
1. Hetta upp olja i en gryta.
2. Fräs lök, vitlök och gurkmeja tills det har mjuknat och doftar gott.
3. Tillsätt morötter och tomat och fräs i en minut under omrörning.
4. Tillsätt vatten, salt och peppar.
5. Se till att vattnet täcker och låt puttra i 20-30 minuter tills morötterna känns klara.
6. Använd tiden som soppan kokar till att förbereda majstoppingen.
7. Mixa soppan tills den är len och jämn.
8. Blanda i kokosmjölken.
9. Smaka av med salt och peppar.
10. Servera soppan i skålar med ett par skedar topping och ringla försiktigt över lite olivolja.
Majsceviche
1. Fräs den frysta majsen i kokosolja i en stekpanna tills den får färg.
2. Pressa ut saften ur limen.
3. Ta av stekpannan från värmen och låt svalna något.
4. Hacka bladpersiljan.
5. Blanda alla ingredienser i en skål.
6. Smaka av med salt och peppar.
Det här receptet är inspirerat av ett recept på en av våra favoritmatbloggar, Green Kitchen Stories. Vi har dock gjort några små förändringar. Matinspiratörerna som ligger bakom Green Kitchen Stories har även släppt flera kokböcker, bland annat den här nedan som vi varmt kan rekommendera!