Sparrissoppa med fänkål och spenat

Receptet ger 4 mindre portioner.

Denna sparrissoppa känns väldigt lätt och fräsch och har blivit en av våra absoluta favoriter! Dessutom är den helt vegansk!

Ingredienser

Sparrissoppa

  • 450 g sparris
  • 2 msk kokosolja
  • 6 st salladslök (eller 1 st gul lök)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st mindre fänkål
  • 1 stor näve spenat
  • ½ l grönsaksbuljong
  • 1 msk äppelcidervinäger (eller citronsaft)
  • salt & peppar

Topping

  • topparna på sparrisen
  • 2,5 dl kokta puylinser
  • 1 dl pumpafrön (rostade och saltade)
  • 1 stort knippe bladpersilja
  • ½ grön chili
  • 1 msk olivolja

Gör såhär

Sparrissoppa

  1. Bryt av de grova ändarna på sparrisen.
  2. Skär av sparristopparna och lägg dem åt sidan för att spara till toppingen.
  3. Skär sparrisen i centimetertjocka bitar.
  4. Hacka lök, vitlök, fänkål och fräs i några minuter eller tills det har mjuknat.
  5. Tillsätt sparrisbitarna och fräs i ytterligare en minut på medelhög värme.
  6. Tillsätt spenat, grönsaksbuljong och äppelcidervinäger.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Koka upp och låt småputtra i 10-15 minuter.
  9. Använd tiden som soppan kokar till att förbereda toppingen.
  10. Mixa soppan tills den är len och jämn.
  11. Gör en sista avsmakning och tillsätt salt, peppar och vatten vid behov.
  12. Servera denna ljuvliga sparrissoppa med en riklig mängd topping och njut!

Topping

  1. Finhacka sparristoppar, chili och bladpersilja.
  2. Blanda samtliga topping-ingredienser i en skål och rör om tills det är väl blandat.