Sparrissoppa med fänkål och spenat
Receptet ger 4 mindre portioner.
Denna sparrissoppa känns väldigt lätt och fräsch och har blivit en av våra absoluta favoriter! Dessutom är den helt vegansk!
Ingredienser
Sparrissoppa
- 450 g sparris
- 2 msk kokosolja
- 6 st salladslök (eller 1 st gul lök)
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st mindre fänkål
- 1 stor näve spenat
- ½ l grönsaksbuljong
- 1 msk äppelcidervinäger (eller citronsaft)
- salt & peppar
Topping
- topparna på sparrisen
- 2,5 dl kokta puylinser
- 1 dl pumpafrön (rostade och saltade)
- 1 stort knippe bladpersilja
- ½ grön chili
- 1 msk olivolja
Gör såhär
Sparrissoppa
- Bryt av de grova ändarna på sparrisen.
- Skär av sparristopparna och lägg dem åt sidan för att spara till toppingen.
- Skär sparrisen i centimetertjocka bitar.
- Hacka lök, vitlök, fänkål och fräs i några minuter eller tills det har mjuknat.
- Tillsätt sparrisbitarna och fräs i ytterligare en minut på medelhög värme.
- Tillsätt spenat, grönsaksbuljong och äppelcidervinäger.
- Smaka av med salt och peppar.
- Koka upp och låt småputtra i 10-15 minuter.
- Använd tiden som soppan kokar till att förbereda toppingen.
- Mixa soppan tills den är len och jämn.
- Gör en sista avsmakning och tillsätt salt, peppar och vatten vid behov.
- Servera denna ljuvliga sparrissoppa med en riklig mängd topping och njut!
Topping
- Finhacka sparristoppar, chili och bladpersilja.
- Blanda samtliga topping-ingredienser i en skål och rör om tills det är väl blandat.