Ugnsbakad aubergine med linssallad
Receptet ger 4 portioner.
Ugnsbakad aubergine är en riktig delikatess som här serveras med en lins- och brysselkålssallad och granatäpplekärnor. Om man inte tycker om aubergine, kan man även prova göra samma recept med portobellosvamp!
Ingredienser
Bakad aubergine:
- 4 st auberginer (små till medelstora)
- 1 msk olivolja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk havssalt
Sallad med linser och brysselkål:
- 2½ dl linser (av valfri sort, t.ex. belugalinser)
- ½ tesked havssalt
- 400 g brysselkål
- en näve persilja
- 1 st citron
- 4 tsk olivolja
- 2 tsk honung
- 1 st granatäpple
Gör såhär
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela auberginerna på längden i två halvor. Lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form.
- Häll olivolja över halvorna (alternativt gnugga på ghee eller kokosolja) och krydda med paprikapulver och salt.
- Ugnsbaka auberginen i ugnen ca 40-45 minuter (beroende på ugn och storlek på auberginerna). De är färdiga när de är helt genombakade och mjuka inuti. Medan auberginerna är i ugnen kan du förbereda salladen.
- Skölj linserna noga. Lägg dem i en kastrull och tillsätt fem dl vatten och salt. Lägg på ett lock och låt koka upp. När linserna kokar, sänk värmen och låt dem sjuda i ca 20 minuter eller tills de mjuknat.
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Rensa brysselkålen, ta bort de yttersta lagren och strimla den fint med en vass kniv.
- Lägg i den strimlade brysselkålen i det kokande vattnet och blanchera dem i en minut. Häll av dem i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Låt dem rinna av.
- Förbered dressingen genom att vispa ihop citron, olivolja, persilja och honung i en liten skål.
- Lägg över linser och brysselkål i en stor salladsskål. Häll över dressingen och blanda samman alla ingredienser.
- Ta ut auberginerna från ugnen och lägg upp lite sallad på varje halva. Garnera med granatäpplekärnor.