Recension: Gröna soppor & smoothie bowls – 90 vegetariska recept


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Gröna soppor & smothie bowls: 90 vegetariska recept
av Ola Lauritzon och Marlene Gustawson

9789176170892_200x_grona-soppor-smoothie-bowls-90-vegetariska-recept
Pris: 131:-

KÖP BOKEN HÄR!

TIPS!

Gröna soppor & smoothie bowls finns även som e-bok för 62:- och går att köpa här.

Recension

Detta är en härlig kokbok med tydligt fokus på just soppor och smoothie bowls. Samtliga recept är vegetariska (de flesta även veganska) och de innehåller varken gluten eller mjölkprodukter. Det finns däremot några av recepten som innehåller ägg, men det är ett fåtal. Boken har ett starkt fokus på råvaror, i detta fall grönsaker, örter, bär och frukter. Det finns också ett avsnitt om olika grönsakers och frukters positiva egenskaper och deras nyttiga innehåll.

Boken inleds med en stor mängd olika recept på varma soppor. Här går det att välja och vraka på allt från kantarellsoppa och blomkålssoppa till linssoppa och jordärtskockssoppa. Därefter får vi även recept på kalla soppor och så kallade “raw food”-soppor – dessa kokar man inte, man tillagar dem i stället med råa grönsaker med en mixer eller i en blender. Vidare följer recept på “smoothie bowls”. En smoothie bowl är helt enkelt en smoothie som man serverar i en skål, förslagsvis med topping som nötter, frön, bär och frukt. Boken innehåller även några tillbehörsrecept, bland annat på en granola som passar fint till dessa smoothie bowls. De flesta recept i boken är anpassade för två till fyra personer.

Boken avslutas med en detoxmeny för sju dagar där dagarna har följande upplägg: morgonsmoothie, mellanmål, lunch, eftermiddagssmoothie och middag. Det känns trevligt att de har med ett detoxschema då detta inte var något jag förväntade mig skulle finnas i boken. Ett schema är alltid roligt eftersom det är ett bra sätt att komma igång med att laga maträtterna och inleda en nyttig period i livet. Däremot blir schemat lite tråkigt och ensidigt eftersom boken har ett så starkt fokus på soppor och smoothie bowls. Att äta soppor varje dag, till både lunch och middag, i en hel vecka känns inte superkul. Författarna inleder boken med att hävda att det klara fokuset på soppor och smoothie bowls inte alls är ett begränsat tema, utan att det snarare öppnar en hel värld av nya smakupplevelser. Kanske är det så, men det känns ändock lite trist att enbart följa dessa recept under exempelvis en detoxkur.

På grund av detta känns denna kokbok snarare som ett komplement, ett tillägg i kokbokshyllan som man tar fram när man är sugen på just en soppa eller en smoothie bowl. Betraktar man den på detta sätt är det dock en finfin bok med många goda, nyttiga och lättlagade recept.

Betyg

3 av 5